Robertskruid - Geranium Robertianum

Inhoudsstoffen

Etherische oliën; Bitterstoffen; Looistoffen; Tanninen; Geranine; Vitamine A, B en veel Vit. C; Organische zuren; Calcium; Kalium; IJzer; Fosfor; Germanium

Informatie

Geranium is afgeleid van het Griekse woord: 'Geranos' wat kraanvogel/ooievaar betekent. De ooievaarsbekachtigen hebben hun naam te danken aan de vrucht, die op een ooievaarssnavel lijkt. Robertskruid wordt ook wel Stinkkruid, Stinkende Ooievaarsbek, Rode Loopkruid, Speldkruid genoemd. Waarschijnlijk is de plant naar een heilige bisschop Robert vernoemd. Misschien is de naam ook afgeleid van Ruber, wat rood /robijn betekent.

Robertskruid ofwel Wilde Geranium heeft vrije kleine roze of witte bloemetjes: ze hebben 5 kelkbladeren en kroonbladeren en zijn dooraderd. Opvallend zijn de 'haartjes' langs de bloemstengel en aan de onderkant van het bloempje. De stengel is rood in het voor- en najaar. Het blad is opvallen 3 tot 5tallig en diep uitgesneden en behaard. Ook het blad is in het voor- en najaar rood. De nerven zijn donkerrood. Het kruid bloeit van mei tot september en wordt ongeveer 25cm hoog. De vrucht is behaard en rood. De zaadpeulen springen open en lanceren zo hun zaden. Het is één tot tweejarig.

Robertskruid ruikt sterk naar de Geraniumplanten, die mensen normaliter voor het raam zetten. Deze geur schijnt muggen af te schrikken. Sommige mensen wrijven hun lichaam in met Robertskruid om de muggen te weren.


Toepassingen

Stengel en blad rood wat betekent dat het op het bloed werkt. De hele plant is behaard, wat een verwijzing naar huid en slijmvliezen geeft. De aanwezige looistoffen zorgen uitwendig ervoor dat de huid rondom de wond wordt samengetrokken door de samentrekkende werking. Inwendig zorgt het ervoor dat het bloedstelpend is, bij diarree werkzaam is, en gal- en nierstenen uitdrijft. Het is een kruid dat het bloed via lever, nieren reinigt, de uitscheiding bevordert, en het organisme versterkt.

Hildegard von Bingen gebruikte Robertskruid o.a. voor oogontstekingen, keel - en neusklachten bij allerlei huidklachten en bij allerlei bloedingen. Later werd het kruid ingezet bij suikerziekte om de bloedsuikerspiegel te regelen. In de 17e eeuw werd het kruid voor geslachts- en nierziektes gebruikt.


Geneeskrachtige werking
- Zenuwstelsel;
- Robertskruid kan bij kanker als pijnstillend middel gegeven worden;
- Bloedsomloop;
- De plant werkt bloedstelpend, bloedzuiverend, en bloeddrukverlagend. Ook kan het ingezet worden bij hemofilie, leukemie en bij bloedarmoede.

Vrouwenkruid
Werkt bij heftige menstruaties.

Mannenkruid
Zou werken bij impotentie.

Huid
Huidziekten hebben vaak te maken met afvalstoffen die van binnenuit komen. Gifstoffen verwijderen gebeurt soms via de huid, in de vorm van een eczeem. Robertskruid kan de symptomen minder erg maken maar het is vooral van belang het lichaam minder te voorzien van afvalstoffen en de werking van de lever en de nieren, die afvalstoffen uitscheiden te versnellen. Robertskruid stimuleert de nieren, gal en blaas als het wordt ingenomen.

Het kan de huid rust geven als er een zalf van wordt gemaakt. Kan ingezet worden bij allerlei vervuilingsklachten, zoals steenpuisten, fistels, eczemen, zweren, psoriasis, herpes, jicht, aambeien, gordelroos, berg en dauwworm. En ook bij ontstekingen rond de vinger- en teennagels.

Mond- en keelholte
De plant trekt goed samen bij tandvleesontsteking, ontstoken amandelen.

Natuurlijk antibioticum en antioxidant
Robertskruid is een natuurlijk antibioticum en een sterke antioxidant.

Overige werking
Stimuleert de nieren (werkt bij nierstenen), gal, lever en de blaas (ontstekingen), maagzweer en maagslijmvliesontsteking, darmontsteking, inwendige bloedingen. Het werkt vochtafdrijvend. Is spijsverteringsbevorderend. Werkt bij reuma en artrose. Je kunt het kruid ook inzetten bij verkoudheid en slijmophoping.

Verder werkt Robertskruid bij Lethargie.

Gebruik

De hele bloeiende plant wordt gebruikt met uitzondering van de wortel
- Gorgeldrank: afkooksel bij Angina, ontstoken amandelen;
- Oogwassingen: bij ontstoken ogen;
- Kompressen: heeft dezelfde mogelijkheden als bij zalf (zie hieronder).

Zalf
Kan worden gebruikt voor het helen van huidaandoeningen, natte eczeem, uitslag, verzweringen en huidonstekingen.

Hoe je een zalf maakt vind je onder het menu 'Home' op de pagina 'Zalf maken'.

Tinctuur
Zelfde toepassing als onder Zalf, maar dan voornamelijk inwendig. Hoewel je een tinctuur ook op de huid kan aanbrengen.

Een tinctuur maak je door alle delen van het kruid (behalve wortel) kleingesneden in een pot te doen en volledig te overgieten van alcohol van minstens 70%: alles moet goed onder de alcohol staan. Je kunt ook Vodka of een andere krachtige alcohol gebruiken. Dek de pot goed af met deksel of doek, en laat zo'n 6 weken in de zon staan. Sommigen laten hun tinctuur slechts 10 dagen trekken. Zeef daarna het kruid uit de alcohol en doe in druppelflesjes.

Thee
Smaakt bitter. Je kunt het verse kruid hiervoor gebruiken. De bladeren drogen wat moeilijk, maar je kunt proberen in de zon. Mijn ervaring is dat blad in de zon en wind goed drogen.


Werkt Robertskruid tegen de effecten van straling?
Robertskruid groeit vooral op plekken waar veel straling is. Het verlaagt het stralingsniveau, volgens sommige bronnen. Wat opvalt is dat de laatste jaren Robertskruid overal opkomt, terwijl er steeds meer straling komt door GSM en Wifi, maar ook smart meters en - auto's, en nu ook 5G. Misschien is deze werkzaamheid van Robertskruid op waarheid gebaseerd. Er heeft hieromtrent nog geen wetenschappelijk onderzoek plaats gevonden. Het zou zelfs werken tegen radio-actieve straling.